Moje przepisy | Przepisy | Przepisy niskobiałkowe

Pieczony kalafior na ostro

27 stycznia 2021

Kalafior jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym warzywem. Można go przygotować na wiele sposobów. Najbardziej znany jest w formie dodatku do obiadu z podsmażoną na masełku bułką tartą, ale można też zrobić z niego zupę. Można go nadziać warzywami lub mięsem mielonym i zapiec, można go ugotować na parze lub zrobić z niego potrawkę z dodatkami innych warzyw. Pomysłów nigdy dość! Można go jeść zarówno po obróbce termicznej, jak i chrupać na surowo. W każdej wersji w jakiej postanowicie go przyrządzić będzie smakował rewelacyjnie.

Poniżej znajdziecie przepis na pieczonego kalafiora na ostro. W sam raz na obiad z ziemniaczkami i surówką, idealny do sałatki i do zawinięcia w tortillę – a’la wegeteriański kebeb.

Kalafior pieczony na ostro


500g kalafiora podzielonego na różyczki
Marynata: pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
pół łyżeczki czosnku granulowanego 
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
2 łyżki sosu sriraha – dzięki niemu marynata jest ostra
2 łyżki oliwy

Z całej główki kalafiora wycięłam pojedyncze różyczki, które dokładnie umyłam i osuszyłam. Wszystkie składniki marynaty wymieszałam ze sobą. Dokładnie pokryłam nią przygotowane różyczki. Oczywiście im są one mniejsze, tym łatwiej będzie je pokryć marynatą i tym lepiej przyjmą jej smak. Przyprawione różyczki umieściłam w naczyniu żaroodpornym. Piekłam w 180°C, góra-dół, bez przykrycia. Czas pieczenia zależy od wielkości różyczek. Moje były dość spore, więc piekły się około 50 minut. Na mniejsze kawałeczki spokojnie wystarczy od 30 do 40 minut. 

Dziękuję, że jesteście! Do następnego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *